‘Bu Tarım Politikalarıyla Etin Ucuzlaması Çok Zor’ (ÖZEL HABER)

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Tarım ve Orman Bakanlığı 2011 yılında üreticiye kestiği yerli hayvan başına 300 lira destek veriyordu. Ama günümüzde maliyetlerimiz 2-3 kat artmasına rağmen aldığımız destek 250 liraya düşürüldü” dedi.
‘Bu Tarım Politikalarıyla Etin Ucuzlaması Çok Zor’ (ÖZEL HABER)

Tarım ve Orman Bakanlığı kırmızı etin vatandaşa ucuz ulaşabilmesi için birçok adım atmasına rağmen et fiyatları bir türlü düşmüyor. Çiftçi, maliyetlerinin arttığını ve etin değerinde satılmamasından dolayı zarar ettiğini savunuyor. Etin ithal edilerek ucuza satılmasının mümkün olmadığını belirten üretici, et fiyatlarında piyasaya bir baskı yapıldığını iddia ediyor.  Kırmızı et üreticileri, et fiyatlarında ucuzluk yaşanabilmesi için piyasanın serbest bırakılması ve üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kırmızı et sektörünü ve üreticinin yaşadığı sıkıntıları gazetemize değerlendirdi.

“ÜRETİCİ HAYVANLARINI ZARARINA KESTİRİYOR”

Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı üreticinin hayvanlarını zararına kestirdiğini aktaran Nazif Karabulut,  “Bir kaç ay önce ithal edilen etler yüzünden yerli üretici hayvanlarını kestirecek yer bulamıyordu. Ama özel sektör, Et Ve Süt Kurumu’nun girişimleriyle kesim bekleyen hayvanlarımız kesildi ve kesilmeye devam ediyor. Üreticimiz hayvanlarını kestirmekte  sıkıntı yaşamıyor ama 31 liraya mal ettiği etin kilosunu 28 liradan satıyor.  Bu yüzden et üreticisi kestiği her hayvandan zarar ediyor. Bakanlık 2011 yılında üreticiye kestiği yerli  hayvan başına 300 lira destek veriyordu ama günümüzde maliyetlerimiz 2-3 kat artmasına rağmen aldığımız destek 250 liraya düşürüldü. Ayrıca etin karkası 3-4 yıldır aynı fiyattan alınıyor. Üreticimiz yeterince destek alamadığı ve eti değerinde satamadığı için üretimden çıkıyor. Ülkemizin ette dışa bağımlı olmaması için yerli üretici desteklenmeli ve teşvikler en az 750 liraya çıkarılmalıdır ” ifadelerinde bulundu.

“YAPILAN TARIM POLİTİKALARIYLA ETİN UCUZLAMASI ÇOK ZOR”

Ette ithalat yapılmasına ve çiftçinin elindeki hayvanların kesilmesine rağmen et fiyatlarında bir indirim yaşanmadığını  belirten Nazif Karabulut, “ Yapılan tarım politikalarıyla etin ucuzlaması çok zor. Çünkü yem fiyatları ve diğer girdi maliyetlerinin pahalılığına çare bulunmuyor. Et ve süt üreticisi yeterince desteklenmiyor ve verilen teşvikler çok az. Ayrıca eti vatandaşla ucuza buluşturmak için et fiyatlarına baskı yapılıyor ama bu da ters tepiyor ve et fiyatları ucuzlamıyor. Etin ucuzlayabilmesi ve üretimin devamlılığını sağlayabilmemiz için çiftçinin yeterince desteklenmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve et piyasasının serbest bırakılması gerekiyor” dedi.

SÜT ÜRETİCİSİ DE BENZER SORUNLAR YAŞIYOR”

Ette yaşadığımız sorunların benzerini süt üreticimizde yaşıyor diyen Nazif Karabulut konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarını bin 700 lira olarak açıkladı. Damızlık Süt Üreticileri Birliğimiz bu fiyata uydu ama diğer mandıralar süte bin 500 ve bin 600 lira veriyor. Haliyle sütü ucuza satılan üretici de ineğini kesime gönderiyor ve üretimden çıkıyor. Ulusal Süt Konseyi en kısa sürede yeniden bir toplantı düzenleyip süt fiyatlarını 2,50 kuruş olarak belirlemeli” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın seçimden sonra et ve süt üreticisini destekleyeceğini ve sektöre baskı yapmayacağını duyurduğunu açıklayan Nazif Karabulut, “Bakanlığımız seçimden sonra et üretiminin arttırılıp, etin değerinde satılacağını ve halkı da ucuz etle buluşturacağını belirtti. Seçimden sonra et ve süt sektöründe bir rahatlama yaşanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Özel Haber : Müslüm Evci

YORUM YAZIN